Unieke collectie tuinhout Kwaliteit en concurrerende prijs Topcollectie verouderde balken Levering in heel Nederland
  • Lorem ipsum

Azobé hout - Tropisch hardhout - Azobe palen, balken, planken, vlonderplanken & damwanden!

Een gerichte collectie azobe hout bestelt u - voordelig & eenvoudig online - bij HOUTvakman.nl: de tropisch hardhout specialist van NL & BE! Azobe hout (Lophire Alata) is een van de meest bekende en gebruikte hardhoutsoorten, waarbij met name azobe palen, azobe balken, azobe vlonderplanken & azobe damwand planken erg populair zijn. Azobé - afkomstig uit West-Afrika afkomstige - is namelijk zo buitengewoon sterk (D60), dat het veel toegepast wordt voor zware omstandigheden in de buitenlucht. Azobe is dan ook ideaal 'constructiehout' voor buiten, zeker ook in het geval van natte / vochtige omstandigheden, oftewel 'in de grond' en in de buurt van water. Bij HOUTvakman.nl vindt u een gerichte collectie azobe hardhout palen, balken, planken & damwanden; altijd voor de beste prijs & snel thuis bezorgd!

Azobe palen & balken bij HOUTvakman.nl!

Bij HOUTvakman.nl vindt u een gerichte collectie Azobe palen - waaronder uiteraard ook de populaire azobe puntpalen & piketpalen (paaltjes) - en balken. Met name de kleinere azobe hardhout balken - ook wel onderbalken & onderliggers genoemd - worden enorm veel toegepast voor het onderwerk van vlonder / terras constructies. De specifieke eigenschappen van azobe hout maakt het uitermate geschikt voor contact met de ondergrond, waarbij zelfs directe plaatsing in de grond geen enkel probleem is, wel zo prettig! Houd er rekening mee dat u de azobe hardhout palen met punt - zeker de grotere formaat azobe balken met punt - niet zomaar in de grond 'mept'. De kleinste afmeting piketpaaltjes van azobe krijgt u wellicht wel zonder voorboren de grond ingeslagen, maar voor de andere houten palen is voorboren zeker aan te raden! 

Damwand planken van Azobe, ook voor beschoeiing rondom water!

Ook een azobe damwand bestelt u direct online bij HOUTvakman.nl. Azobe hout leent zich uitstekend voor de toepassing als hardhout damwand / keerwand, voor een super sterke & natuurlijke beschoeiing! Zeker in het geval van een beschoeiing of een tuinverhoging rondom het water - of andere extreem vochtige omstandigheden - adviseren wij damwand delen van azobe. En dat doen wij natuurlijk niet voor niets! Azobe is van nature uitermate goed bestand en wordt dan ook enorm veel toegepast bij steiger & brug constructies. Wanneer u op zoek bent naar een duurzame damwand van topkwaliteit, zijn onze azobe damwanden zeker het overwegen waard! Het is niet voor niets zo dat azobe vlonderplanken - met name de dikkere hardhout vlonderplanken, ook wel brugdekdelen genoemd - die ook echt structureel "nat worden" erg populair zijn. 

Meer informatie over azobe hardhout:

Azobe (Lophire Alata) is een van de meest bekende en gebruikte hardhoutsoorten. De uit West-Afrika afkomstige houtsoort is zo buitengewoon sterk (D60) dat het veel toegepast wordt voor zware omstandigheden in de buitenlucht. Het hardhout heeft een mooie roodbruine kleur, een sterke kruisnaad en het hout is moeilijk te kloven. Het hardhout heeft duurzaamheidsklasse 1 en een levensduur van 25 jaar of langer. Azobe hardhout wordt veel gebruikt als constructiehout voor buiten, waarbij het sterke azobe hout zelfs voor rechtstreekse plaatsing in de grond geschikt is. Azobe heeft een zekere weerstand tegen aantasting door zuren en andere chemicaliën. Azobe is vanwege haar hardheid en hoge duurzaamheid, zeer schimmelbestendig en onderhoudsvrij: ideaal tuinhout dus! Een heel geschikt alternatief voor azobe is Angelim Vermelho.

De voor- & nadelen van Azobe hout. 

Met het toepassen van Azobe in uw tuin, of voor uw specifiek buitenproject dient u rekening te houden met de specifieke eigenschappen - en dus ook specifieke voordelen & nadelen - van Azobe als tuinhout.  Azobe is met name erg goed geschikt voor 'natte' constructies. Azobe komt dan ook veel voor in constructies binnen de weg- en waterbouw, zoals bij bruggen, spoorrails, steigers en sluizen. Dit heeft er ook toe geleidt dat de azobe bijv. erg populair is voor damwanden - oftewel beschoeiingen rondom water - en voor 'hardhouten puntpalen, die direct in de grond geplaatst kunnen worden.

Het nadeel van azobe is dat het bij droging kan vervormen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Ten opzichte van andere hardhoutsoorten gebeurt dit bij azobe hout wat eerder en wat meer. Om deze reden wordt azobe dan ook vooral gebruikt voor de 'constructiebasis' - denk aan hardhout planken, palen, balken en onderliggers - en niet zo vaak voor begeveling of schuttingdelen (lees: zichtwerk). Met name voor constructiewerk in de buitenlucht - zoals het onderwerk van vlonders - is azobe ideaal geschikt en erg populair. Dit heeft er ook toe geleidt dat azobe hout vaak in de vorm van 'fijnbezaagde producten' aangeboden worden, dit doet niets af aan de kwaliteit, maakt het (in de meeste gevallen) niet minder geschikt voor de constructietoepassing, maar zorgt wel voor een scherpe prijs! 

Andere hardhout soorten bij HOUTvakman.nl: padouk, ipe, bankirai, massarundaba, garapa & keruing