Unieke collectie tuinhout Kwaliteit en concurrerende prijs Topcollectie verouderde balken Levering in heel Nederland
  • Lorem ipsum

AD, 20-25% hout betreft vers (gezaagd) hout met een hoog vochtpercentage - aan het oppervlak 20-25%, in de kern ligt dit percentage hoger - dat na het zagen enkele weken tot maanden stil gelegen heeft. Dit wordt ook wel "air drying" (AD) en "luchtdroog / winddroog" hout genoemd. Vers AD hout wordt met name gebruikt in het geval van bouw / constructie hout voor buiten. De kans op werking van het hout - met name krimp door droging, maar ook uitzet door vochtigheid - met vervorming & scheurvorming als gevolg is relatief groot, zeker in vergelijking met KD hout.  Omdat de buitenzijde van het hout eerder droogt (krimpt), terwijl de kern nog nat is, ontstaat er scheurvorming, met name aan de uiteinden van het hout. Hoe dikker de kopmaat, hoe meer (en grotere) scheuren. In het geval van een kleine kopmaat zal het hout - zeker bij een lange lengte - bij droging vaak kromtrekken. Wel kunnen deze (zeker bij kleinere kopmaten) eenvoudig gecorrigeerd worden bij een vakkundige montage.

[HIDE]

Vervorming & scheurvorming is niet te voorkomen, zeker niet bij "vers hout". De kans op scheurvorming neemt toe bij snel(ler) drogen, bijv. door verwerking binnenshuis, directe blootstelling aan zonlicht en/of bij hoge temperaturen. AD hout zal - door invloeden van buitenaf, oftewel het weer, temperatuur & de mate van vochtigheid - altijd blijven werken, oftewel krimpen en uitzetten. Dit is een natuurlijk proces en helaas niet uit te sluiten. Houd er dan ook rekening mee dat de "hout afmetingen" - met name de dikte, niet zozeer de lengte! - in de zomer en de winter dan ook (flink) verschillen. Hout is nooit volledig uitgewerkt, zorg dus altijd voor een vakkundige montage. Indien AD hout correct gemonteerd wordt zal het werken van het hout zich met name uiten in (droog)scheurvorming & minder in vervorming. 

|[TIPS]

  • Houd bij AD hout altijd rekening met (flinke) werking (krimpen & uitzetten) van het hout.

|[NORM]

  • Houd bij vers AD hout altijd rekening met actieve werking van het hout.
  • Bij AD hout geldt: Hoe kleiner de kopmaat en hoe langer het houtproduct, hoe groter de kans op vervorming / kromtrekking.
  • Houd bij vers AD hout altijd rekening met krimp & scheurvorming (door droging).
  • Bij AD hout geldt: Hoe groer de kopmaat, hoe groter (en meer) scheuren. 
  • Bij AD hout is de maat - vermeld in de titel van dit product - de productiemaat. Het hout wordt dus vers in deze afmeting gezaagd. Omdat het hout - door het natuurlijke droogproces - per direct gaat krimpen, betreft deze maat altijd de maximale grootte. Wij staan een maximale afwijking van 10% toe. Houd dus altijd - ook bij het uittellen van de benodigde hoeveelheid - rekening met het kleiner uitvallen tot mogelijk 10%.

|[MIN]

  • Vers (AD) hout zal altijd werken