Unieke collectie tuinhout Kwaliteit en concurrerende prijs Topcollectie verouderde balken Levering in heel Nederland
  • Lorem ipsum

Essen is hout van de Es - oftewel Fraxinus excelsior - uit Europa en heeft oorspronkelijk een vrij lichte wit/geel achtige kleurtint en is van nature vrij sterk (stug & taai) en eenvoudig te bewerken / verwerken. Normaal heeft essenhout een duurzaamheidsklasse 5 met een levensduur van ongeveer 5 jaar. Thermisch gemodificeerd essen heeft een duurzaamheidsklasse 1-2, met een levensduur van 20-25 jaar. Thermo essen hout is - naast sterk, stabiel & extreem duurzaam - ook erg mooi. De kleurtint is een stuk donkerder - een mooie diepbruine kleurtint & een natuurlijke glans - de structuur is vrij egaal en de nerftekeningen zijn erg mooi: al met al een stijlvolle thermowood soort met luxe uitstraling. 

[HIDE]

Tevens is thermo essen een milieubewuste en ecologisch verantwoorde keuze. Een groot pluspunt van essenhout is dat het alleen gekapt wordt binnen verantwoord bosbeheer. Thermo essen hout is erg populair als stijlvol tuinhout en wordt - met name als plank, rabatdeel & vlonderplank - gebruikt voor overkappingen, poolhouses, gevelbekleding, schuttingen, poorten, terrassen & vlonders. Zonder behandeling zal thermowood in de buitenlucht in de loop der tijd vergrijzen. Dit vergrijzen heeft geen invloed op de kwaliteit (levensduur) van het hout. 

Wat is thermowood?
Thermowood betreft thermisch gemodificeerd (verduurzaamd) hout, hierbij wordt het hout - onder zuurstofarme omstandigheden (>180 °C) - Thermowood is flink duurzamer, sterker, stabieler, lichter, vormvaster & "droger". Thermo hout is - met een vochtpercentage van 8-12% - ook minder vatbaar voor o.a. schimmels en houtrot. De levensduur van thermo hout is een stuk langer, gemiddeld wordt de levensduur met wel 10-15 jaar verlengd. Thermowood wordt door de meeste ook gezien als "mooier", aangezien de kleur wat donkerder oogt. Wel is thermowood minder flexibel, waardoor de kans op beschadigingen & scheurvorming wat groter is. Houd daarnaast rekening met een sterke(re) houtgeur, al wordt de 'stoomgeur' van thermowood door velen ook als positief ervaren. 

Thermowood staat bekend als milieuvriendelijk en hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst worden er aan het verduurzaamproces geen chemicaliën aan het hout toegevoegd. Daarnaast worden er normaal gesproken juist de 'goedkopere' (zachte) & snelgroeiende houtsoorten gebruikt (die ook altijd ruim voorhanden zijn). Dit maakt thermowood een belangrijk wapen tegen globale ontbossing, vandaar dat thermowood ook vaak het "hout van de toekomst" genoemd wordt.