Unieke collectie tuinhout Kwaliteit en concurrerende prijs Topcollectie verouderde balken Levering in heel Nederland
  • Lorem ipsum

Fraké hout is afkomstig uit West-Afrika en oogt vrij rustiek. Fraké - ook wel limba genoemd - heeft een opvallende vlamtekeningen, maar daarnaast ook enorm veel (hele kleine) pinholes, wat het hout levendig & sfeervol maakt. Frake is een tropische (zacht)houtsoort, vandaar dat limbahout met name populair is als thermowood. Normaal heeft frake hout een duurzaamheidsklasse 4 met een levensduur van ongeveer 5-10 jaar. Thermisch gemodificeerd fraké heeft een duurzaamheidsklasse 1, met een levensduur van +20-25 jaar. Thermo fraké is - naast sterk, stabiel & extreem duurzaam - ook erg mooi, de kleurtint is een stuk donkerder (donkerbruin) en wordt daarom ook wel eens "fraké noir" genoemd. 

[HIDE]

Tevens is fraké noir een milieubewuste en ecologisch verantwoorde keuze. Een groot pluspunt van fraké is het feit dat deze bomen snelgroeiend zijn, binnen 20 jaar staat er weer een volgroeid exemplaar. Limba thermowood is erg populair als stijlvol tuinhout en wordt - met name als plank, rabatdeel & vlonderplank - gebruikt voor overkappingen, poolhouses, gevelbekleding, schuttingen, poorten, terrassen & vlonders. Zonder behandeling zal thermowood in de buitenlucht in de loop der tijd vergrijzen. Dit vergrijzen heeft geen invloed op de kwaliteit (levensduur) van het hout. 

Wat is thermowood?
Thermowood betreft thermisch gemodificeerd (verduurzaamd) hout, hierbij wordt het hout - onder zuurstofarme omstandigheden (>180 °C) - Thermowood is flink duurzamer, sterker, stabieler, lichter, vormvaster & "droger". Thermo hout is - met een vochtpercentage van 8-12% - ook minder vatbaar voor o.a. schimmels en houtrot. De levensduur van thermo hout is een stuk langer, gemiddeld wordt de levensduur met wel 10-15 jaar verlengd. Thermowood wordt door de meeste ook gezien als "mooier", aangezien de kleur wat donkerder oogt. Wel is thermowood minder flexibel, waardoor de kans op beschadigingen & scheurvorming wat groter is. Houd daarnaast rekening met een sterke(re) houtgeur, al wordt de 'stoomgeur' van thermowood door velen ook als positief ervaren. 

Thermowood staat bekend als milieuvriendelijk en hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst worden er aan het verduurzaamproces geen chemicaliën aan het hout toegevoegd. Daarnaast worden er normaal gesproken juist de 'goedkopere' (zachte) & snelgroeiende houtsoorten gebruikt (die ook altijd ruim voorhanden zijn). Dit maakt thermowood een belangrijk wapen tegen globale ontbossing, vandaar dat thermowood ook vaak het "hout van de toekomst" genoemd wordt. 

|[NORM]

  • Fraké noir bevat ontzettend veel (kleine) pinholes.