Unieke collectie tuinhout Kwaliteit en concurrerende prijs Topcollectie verouderde balken Levering in heel Nederland
 • Lorem ipsum

Europees eikenhout (Quercus) is hard, sterk, duurzaam en heeft een sfeervolle & natuurlijke look. Met ons verouderde eikenhout bootsen wij de unieke verweerde & geleefde uitstraling van oud eikenhout - met diverse verouderingstechnieken - prachtig na. Ons verouderde eikenhout is erg populair als stijlvol & luxe hout en wordt - voor buiten -  vooral gebruikt voor luxe overkappingen & poolhouses. Voor binnen worden onze oude eiken balken gebruikt als luxe zichtbare constructiebalken in met name de woonkamer & de keuken, maar ook als stoere haard ombouw (schouw) of als onderdeel voor bijzondere interieur objecten zoals bijv. meubels & lampen. Onze oude eiken planken worden dan weer veel gebruikt als wandplank. Met verouderd eikenhout van HOUTvakman bent u verzekerd van hoogwaardig massief eikenhout - met de unieke "oud eiken" look & feel - & een stuk voordeliger t.o.v. echt oud eiken. 

[HIDE]

Het verouderingsproces.
Ons verouderde eikenhout betreft machinaal geschaafd "vers" (AD) rustiek Europees eikenhout met - aan het oppervlak - een vochtpercentage van 20-25%. Onderstaand worden de 4 (elkaar opvolgende) verouderingstechnieken. 

1: Natuurlijk schaven (met de hand)
De basis van verouderde eikenhout is het natuurlijk schaven van de balk. Hierbij worden de scherpe randen / hoeken / kanten van het eikenhout met de hand bijgewerkt, zodat deze een natuurlijke (verouderde!) vorm krijgt. 

2: Opborstelen.
Een extra optie is het (op)borstelen van het oppervlak. Hierbij wordt het zachte(re) hout aan het oppervlak verwijderd, zodat de houtnerven wat duidelijker zichtbaar worden & de accenten & tekeningen van het hout er wat meer "uitspringen". 

3: Roken.
Een extra optie is het roken (met ammoniak) van het eikenhout. Het looizuur in het eikenhout reageert op de ammoniak, waardoor het verouderingsproces versnelt & het hout die mooie donkere 'oud eiken" kleur krijgt. LET OP: Deze optie is alleen geschikt indien het hout binnen of beschut buiten wordt verwerkt. 

4: Whitewash + olie behandeling.
Een extra optie is het behandelen van het eikenhout met whitewash & olie. Eerst een behandeling met white wash, waarna dit weer verwijderd wordt (en achterblijft in de nerven. Dan volgt er nog een complete olie behandeling. LET OP: Deze optie is alleen geschikt indien het hout binnen of beschut buiten wordt verwerkt. 

Meer info over (onbehandeld) eikenhout.

De mooie warme (geel)bruine kleurtint, mooie vlamtekeningen en karakteristieke spiegels zorgen altijd voor een stijlvol eindresultaat met een unieke uitstraling die het beste te omschrijven is als "landelijk luxe". Eiken betreft hout met duurzaamheidsklasse 2, oftewel een levensduur heeft van +20 jaar. Eikenhout werkt relatief snel door weersinvloeden, houd dus rekening gehouden met vervorming (kromtrekken & scheurvorming). Ook staat eikenhout bekend als relatief vlekgevoelig. Onbehandeld eikenhout is erg populair als stijlvol & luxe tuinhout, oftewel bouwhout / constructiehout voor buiten. Rustiek Europees eikenhout wordt gebruikt voor (luxe) overkappingen, bijgebouwen, tuinhuizen, poolhouses, pergola's, gevelbekleding, schuttingen & poorten. Zonder behandeling zal eikenhout in de buitenlucht in de loop der tijd vergrijzen. Dit vergrijzen heeft geen invloed op de kwaliteit (levensduur) van het eikenhout.

|[TIPS]

 • Dit hout bevat looizuur en dit zal - wanneer het hout nat wordt - mogelijk nog uitbloeden op onderliggend werk. Houd dus altijd rekening met eventuele vlekken op poeren & tegels. Dit zal - zeker indien het eikenhout onbeschut buiten wordt toepast, tijdelijk van aard zijn. A.d.h.v. het onderliggende materiaal dient u het juiste schoonmaakmiddel te selecteren.
 • Zorg ervoor dat dit hout niet in contact komt met staal (uitgezonderd RVS). Contact met metaal, leidt dit tot oxivlekken (blauwzwarte vlekken). Wij adviseren dan ook altijd schroeven (en andere bevestigingselementen) van RVS. Is er sprake van oxidevlekken, dan kunnen deze met ontweringswater / oxaalzuur – een chemische substantie – worden behandeld.
 • Houd bij het verwerken van eiken - zeker in de buitenlucht - rekening met de werking van eikenhout. Het eikenhout zal krimpen & uitzetten, waardoor vervorming (kromtrekking & scheurvorming) ontstaat. Eikenhout werkt vrij snel door weersinvloeden. In het geval het eikenhout niet nat wordt zal het eikenhout drogen & hierdoor krimpen. In het geval het eiken nat kan worden, kan het hout ook (weer) uitzetten. LET OP: Gaat u verouderde eikenhout binnen verwerken, dan gaat het hout altijd werken (inkrimpen, scheuren, vervormen). Een goede en vakkundige montage - waarbij hier rekening mee wordt gehouden - is van groot belang. 
 • Laat het hout buiten niet in direct contact staan met de grond.
 • Een correcte (goede & vakkundige) montage is van cruciaal belang. Zorg met name voor voldoende ventilatie, voldoende regelwerk & een juiste bevestiging (met de juiste bevestigingsmaterialen). 
 • Wij adviseren altijd een schroefbevestiging is, zeker in de buitenlucht. Bevestiging met nagels / nietjes is veelal niet geschikt en ook lijmen raden wij af. 
 • Wij adviseren altijd om het hout voor te boren, zodat er minder spanning op het hout staat tijdens werking (krimpen / uitzetten). Dit verkleint ook de kans op scheurvorming.
 • Gebruik altijd goede schroeven met een hoge mate van elasticiteit - zeker in de buitenlucht - zodat er geen problemen ontstaan bij werking (krimpen / uitzetten). 
 • Wij adviseren - na het afkorten - het gebruik van een kopse kanten sealer om scheurvorming (in de kopse kanten van het hout) te voorkomen / beperken.
 • Verwerkt u het hout niet op korte termijn? Dan adviseren wij om het hout in een stabiele omgeving op te slaan, bij voorkeur goed geventileerd & in de buitenlucht. Maak hierbij gebruik van drooglatjes (in ieder geval per 'houtlaag') en trek het pakket dicht met gebruik van spanbanden, zodat het hout gelijkmatig zal drogen. Zorg er ook voor dat hout niet vol in de zon ligt!
 • U kunt tuinhout behandelen met olie of beits om verkleuring tegen te gaan. Houd er wel rekening mee dat er om de zoveel tijd een nieuwe behandeling nodig is, de tijdsduur is afhankelijk van uw specifieke situatie, oftewel op eigen inzicht. 

|[NORM]

 • Er kan - in beperkte mate - onaangetast spint in het hout voorkomen.
 • Houd rekening met een overlengte van 1 tot 10 cm - t.o.v. de door u bestelde lengte - zo heeft u wat extra marge om het product mooi haaks te zagen. Het hout wordt hierbij ruw afgekort (met een kettingzaag) geleverd, maar optioneel kunt u kiezen voor een voor een lengte op maat, mooi haaks afgekort.
 • Het hout bevat aan de uiteinden mogelijk kopscheuren, dit is niet te voorkomen. Wilt u geen kopscheuren, bestel dan een "lengte staffel" langer dan de lengte die u eigenlijk nodig heeft. Zo heeft u zeker extra (over)lengte en kunt u het product zelf - zonder kopscheuren - op maat zagen. 
 • Houd - door het handmatige schaafwerk - rekening met maatafwijkingen. Door de natuurlijke vormgeving is verouderd eikenhout nooit haaks en maatvast. 
 • In rustiek Europees eikenhout zitten knoesten & scheuren. Er kunnen incidenteel losse / uitvallende noesten voorkomen. Ook is ingesloten hart toegestaan. 
 • Eikenhout bevat looizuur en dit kan - veelal bij nat weer - uitbloeden op onderliggend werk.
 • Houd rekening met lichte oxidevlekken, deze kunnen - in beperkte mate - in het hout voorkomen, bijv. door direct contact met heftruck lepels. U kunt deze vlekken vrij eenvoudig verwijderen met ontweringswater / oxaalzuur (eventueel aangelengd). 
 • Zorg ervoor dat hout niet in contact komt met staal (uitgezonderd RVS). Dit leidt tot (blauwzwarte) oxidevlekken. Gebruik altijd schroeven (en andere bevestigingsmaterialen) van RVS.
 • Voor al ons tuinhout geldt dat een juiste montage - met o.a. een correcte bevestiging, geschikte materialen, voldoende regelwerk en genoeg ventilatie - van cruciaal belang is voor een mooi & duurzaam eindresultaat.
 • Bij tuinhout kunt u van het volgende uitgaan: Het hout zwelt op wanneer het vocht opneemt (vochtabsorptie) en krimpt wanneer het vocht vrijgeeft (droging). Dit kan (aanzienlijk) van invloed zijn op de maatvoering (de dikte & de breedte) van het hout. Op de lengte van het houtproduct heeft dit nauwelijks invloed. Veranderingen (toleranties) in de maatvoering kunnen dan ook niet voorkomen worden. Het natuurlijke gevolg van deze werking is het optreden van vervorming / kromtrekking met mogelijk scheuren als gevolg. Scheuren hebben geen invloed op de sterkte, stabiliteit en duurzaamheid van het hout. Afhankelijk van het weer kunnen deze scheuren ook weer bijna volledig sluiten.
 • Juist de (k)noesten, tekeningen & vlammen maken ieder houtproduct uniek en zorgen voor die levendige, rustieke & natuurlijke uitstraling. Noesten zullen altijd voorkomen en variëren in aantal & grootte. Ook kunnen er incidentele 'open noesten' voorkomen of ontstaan tijdens de bewerking, verwerking of daarna (door werking van het hout). Ondanks een zorgvuldige kwaliteitscontrole is dit niet volledig te vermijden.
 • Tuinhout producten kunnen - t.o.v. elkaar - in kleur(tint) verschillen en ook binnen 1 houtproduct kunnen meerdere kleurtinten voorkomen. Een hout product is natuurlijk & uniek. Wanneer het hout onbehandeld buiten verwerkt wordt, zal het hout na verloop van tijd verkleuren naar een wat algemenere grijstint. 
 • Scheurvorming is een natuurlijk gevolg van het natuurlijke droogproces van hout en is dan ook niet te vermijden / voorkomen. Om de kans op scheurvorming goed in te schatten, kunt u rekening houden met de volgende spelregels: Hoe 'verser' het hout - oftewel hoe vochtiger het hout & dus hoe meer het hout nog zal drogen - hoe meer scheurvorming & Hoe groter de kopmaat, hoe meer scheurvorming.

|[PLUS]

 • Duurzaam onbehandeld tuinhout
 • De landelijke & luxe look van eiken
 • "oud eiken" voor een scherpe(re) prijs

|[MIN]

 • Relatief gevoelig voor vlekken
 • Eikenhout werkt relatief veel

|[GEBRUIK]

 • Hoogwaardig bouwhout (zichtwerk)