HOUTvakman

Zoekresultaten voor ""
Filters
Geen producten gevonden...

Siberisch lariks - larikshout - larix - KD 18-20% - balken, planken & rabatdelen / profielhout

Siberisch lariks / larikshout bestelt u - eenvoudig online & altijd voor de beste prijs - bij HOUTvakman.nl, de online tuinhout specialist! Of u nu zoekt naar lariks planken, lariks balken, lariks vlonderplanken, of lariks gevelbekleding / lariks rabatdelen, bij HOUTvakman.nl slaagt u altijd. Wij leveren alleen topkwaliteit Siberisch lariks (beter dan Europees lariks!), schaven het lariks zorgvuldig op maat, zorgen voor een snelle levering & ook niet onbelangrijk: Lariks kopen doet u bij ons eenvoudig online & voor een scherpe (online) prijs! En twijfelt u nog tussen Lariks en douglas, bekijk dan zeker ook even onze collectie douglas hout >>, zodat u zeker de juiste keuze maakt!

Een gerichte collectie Siberisch lariks bij HOUTvakman.nl.

Bij HOUTvakman.nl vindt u een gerichte collectie producten van Siberisch lariks, die het beste te omschrijven is als 'de meest gebruikte Siberisch lariks tuinhout producten', zowel op het gebied van product en type, als afmeting & lengtematen! Uiteraard vindt u bij ons een ruime collectie lariks planken, fijnbezaagd & 4-zijdig machinaal geschaafd, evenals de populaire lariks T&G planken / lariks vellingdelen en lariks vlonderplanken. Daarnaast vindt u bij ons een basis collectie balken, zowel de grovere 'staanders' en 'liggers', als de kleinere balken voor de basisconstructie van bijv. een lariks overkapping, kapschuur, tuinhuis en/of schutting. Hierbij kan een ruime collectie lariks rabatdelen uiteraard niet ontbreken, met echt voor ieder wat wils: Van de klassieke lariks channelsiding & lariks halfhouts rabatdelen, tot de moderne lariks rhombus & lariks Deens rabat. Al deze Siberisch lariks producten vindt u bij ons direct online terug in de meest gebruike basisafmetingen + lengtevarianten, wel zo makkelijk! 

Meer informatie over Siberisch Larikshout.

Lariks (of Lorkenhout) is afkomstig van naaldbomen en daarom een type 'zachthout'. Het is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 3). Lariks heeft een lichte kleur en duidelijke vlamtekening. In vergelijking met Europees lariks heeft Siberisch lariks kleinere noesten en een fijnere structuur, waardoor Siberisch lariks als de meest 'hoogwaardige' larikshout soort wordt gezien. Omdat deze bomen in een kouder klimaat groeien, heeft het Siberisch larisk hout een hogere dichtheid en duurzaamheid dan 'gewoon' lariks. Naast de veel voorkomende toepassing als (onbehandelde houten) gevelbekleding, wordt lariks ook veelvuldig toegepast voor terrasoverkappingen en tuinafscheidingen. Hierbij dient direct grondcontact vermeden te worden.

Lariks vs douglas hout.

Lariks wordt vaak in één adem genoemd met douglas hout. Er zijn echter grote verschillen. Allereerst even de overeenkomsten: Siberisch lariks is - net zoals douglas - sterker dan grenen en vuren en kan dan ook zonder verdere behandeling buiten worden gebruikt, net zoals eikenhout. Waarbij douglas bekend staat om haar roodachtige kleurting / gloued, is lariks hout wat lichter en wat geler van kleur. Daarnaast is lariks hout ook wat stugger t.o.v douglas. Dit geldt met name voor het 'Siberische' lariks. Wanneer we naar duurzaamheid kijken, kunnen we stellen dat het Siberisch lariks 'net' iets kwalitatiever & duurzamer is t.o.v. ons douglas hout, maar het scheelt weinig. Douglas & Siberisch lariks hebben beide duurzaamheidsklasse 3, al neigt ons Siberisch iets meer naar een 2-3. 

Sfeervol onbehandeld lariks hout in de tuin, of toch behandelen?

Het merendeel van ons lariks - de exacte specificaties vindt u terug op de product detailpagina - betreft kunstmatig (terug)gedroogd larikshout (kd) met een vochtpercentage van 18-20%. Dit vochtpercentage is ideaal voor onbehandeld tuinhout. Kunstmatig gedroogd lariks hout 18-20% wordt dan ook met name gebruikt voor buitengebruik als luxe onbehandeld tuinhout. Houdt er dus ook rekening mee dat, wanneer larix hout met een vochtpercentage van circa 20% erg snel droogt na aanschaffing - bijvoorbeeld door plaatsing binnenshuis (warm!) of directe plaatsing in de zon (bij hoge(re) temperaturen) - is het mogelijk dat het larikshout wat krimpt en vervormt.

Lariks is - evenals douglas, eikenhout & diverse hardhout soorten - een populaire houtsoort die veelal onbehandeld wordt toegepast. Met een duurzaamheidsklasse 3, wat een een levensduur inhoudt van 10-15 jaar (in het geval van onbehandeld buitengebruik), is dit voor de meeste buitentoepassingen ideaal geschikt! Veel mensen kiezen ervoor om het Siberisch lariks onbehandeld buiten te plaatsen, waarbij het n.v.v.t. zal vergrijzen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om het lariks te behandelen. Larikshout - zowel geschaafd als fijnbezaagd - is ideaal geschikt voor behandeling met een geschikte beits, lak en/of houtverf. Deze behandeling kan ook de levensduur van het larikshout verlengen. 

Fijnbezaagd & geschaafd Larix, waar op te letten?

Op het gebied van larikshouten planken & balken heeft u de keuze tussen fijnbezaagd, oftewel ruw, larikshout en geschaafd lariks hout. Fijnbezaagd larix wordt ook wel eens bezaagd of ruw larix hout genoemd en betreft machinaal gezaagd hout zonder nabewerking(en). Fijn bezaagd Siberisch lariks vertoont aan de oppervlakte nog houtvezels en heeft een mooi robuust uiterlijk, ideaal voor een natuurlijke en authentieke uitstraling.

Houdt er rekening mee dat fijnbezaagd larikshout oneffenheden aan de oppervlakte bevat en ook heeft fijnbezaagd lariks wat maatafwijkingen in dikte en breedte. Daarnaast is fijnbezaagd / ruw Siberisch lariks hout niet altijd haaks. Fijnbezaagd lariks is de laatste jaren enorm in trek als tuinhout. Het ruwe hout heeft een mooi robuust uiterlijk en een warme uitstraling door de mooie vlamstructuur. Daarnaast is ruw lariks ideaal geschikt voor behandeling met verf, beits, lak en olie. 

Indien uw toepassing vraagt om maatvastheid kunt u het beste geschaafd lariks bestellen. Geschaafd lariks is eigenlijk fijnbezaagd lariks dat vervolgens machinaal 4-zijdig geschaafd is. Het lariks wordt geschaafd om een recht, maatvast en relatief glad oppervlakte te creëren. Daarnaast wordt er vaak nog een specifiek profiel (in)geschaafd, denk hierbij aan al onze rabatdelen & vlonderplanken van Siberisch lariks. Door het schaven worden de houtvezels en oneffenheden aan de oppervlakte van het larikshout verwijderd. Geschaafd lariks ziet er strak en afgewerkt uit. Het hout heeft een gele kleur en een mooie vlamtekening, maar is daarnaast ook nog eens eenvoudig & prettig te verwerken!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »