Geschaafd|5
Geschaafd hout wordt machinaal geschaafd, waarbij praktisch alle houtvezels & overige oneffenheden - die zich aan het oppervlak van het hout bevinden, aan de zichtzijde(n) - verwijderd worden. Ook krijgt het hout door het schaven een gelijke afmeting (breedte & dikte) over de volledige lengte. Met name indien "maat- en vormvastheid", een vlak oppervlak en/of een egale aanblik belangrijk zijn, wordt vaak de voorkeur gegeven aan geschaafd hout. Houd echter - ook bij geschaafd hout - altijd rekening met maat- & vormafwijkingen vanwege (mogelijke) werking van het hout. In principe kunt u hierbij van de volgende spelregel uitgaan: Hoe vochtiger het hout & hoe kleiner de kopmaat en hoe langer het houtproduct, hoe groter de kans op vervorming / kromtrekking.
|[NORM]
- De sortering van ons geschaafde tuinhout betreft een A en B sortering. Dit is de standaard sorteringsmethode binnen de houtbranche en betreft de drie zichtzijdes van het hout (voorzijde, bovenzijde en onderzijde). Deze zijdes worden gecontroleerd op technische beschadigingen, zoals schaalfouten, walsafdrukken, brandsporen en andere (mechanisch veroorzaakte) schade. Aan de achterzijde van het hout mogen zich kleine foutjes - zoals walsafdrukken en schaalfoutjes - en oneffenheden bevinden.
- Aan de uiteinden van een geschaafde houtproduct (de kopse kanten) is het mogelijk dat het hout wat minder strak afgeschaafd is.
- Er kan altijd nog een 'ruw plekje' voorkomen binnen een geschaafd hout oppervlak. Met name in het aftakkingsgebied en bij houtvezels die tegen de verwerkingsrichting in lopen is dit niet altijd te voorkomen.
- De maatvoering - zoals vermeld in de titel van het product - betreft de productiemaat. Bij geschaafd hout kan hier maximaal 4% van afgeweken worden. Af en toe is het noodzakelijk om net iets meer van het oppervlak "af te schaven" voor het mooiste eindresultaat.
- De hoekjes van geschaafd hout worden afgerond om splintervorming te voorkomen.
- Geschaafd hout is vlak en relatief vormvast, echter dient u altijd rekening te houden met maatafwijkingen vanwege (mogelijke) werking van het hout. In principe kunt u hierbij van de volgende spelregel uitgaan: Hoe vochtiger het hout & hoe kleiner de kopmaat en hoe langer het houtproduct, hoe groter de kans op vervorming / kromtrekking.
|[PLUS]
- Maat- & vormvast (t.o.v. ruw hout)
- Een egaal & vlak oppervlak
|[MIN]
- Wat duurder (t.o.v. ruw hout)